Schaatsen op de Olympische Winterspelen

Tijdens de Olympische Winterspelen worden er verschillende onderdelen op de schaats gedaan. Dit zijn veel verschillende onderdelen waar erg veel medailles te winnen zijn. Welke schaatsonderdelen zijn er eigenlijk tijdens de Olympische Winterspelen?

Ten eerste dient er onderscheid te worden gemaakt tussen:

 1. Kunstrijden, dit is het dansen op muziek op schaatsen.
 2. IJshockey, dit gebeurt ook op schaatsen, maar is niet te vergelijken met de andere twee schaatsonderdelen.
 3. Lange baanschaatsen, deze vorm heeft verschillende onderdelen tijdens de Olympische Winterspelen, welke zijn:
  1. Langebaanschaatsen;
  2. Shorttrack;
  3. Marathonschaatsen

Zowel de shorttrack als het langebaanschaatsen hebben verschillende afstanden. In Nederland hebben we het vaak over de afstanden in het langebaanschaatsen.

Schaatsafstanden langebaanschaatsen tijdens de Olympische Spelen

In het langebaanschaatsen worden voor de mannen de volgende afstanden gereden:

 • 500 meter
 • 1000 meter
 • 5000 meter
 • 000 meter
 • Team pursuit
 • Mass start

De afstanden die de vrouwen rijden, is ligt anders. Vrouwen schaatsen geen 10.000 meter, maar hebben wel een tussenafstand van 3000 meter.

 • 500 meter
 • 1000 meter
 • 3000 meter
 • 5000 meter
 • Team pursuit
 • Mass start

Er zijn dus bij het langebaanschaatsen in totaal 14 wedstrijden waar medailles kunnen worden gewonnen; 7 voor de mannen en 7 voor de vrouwen.

Schaatsafstanden shorttrack tijdens de Olympische Spelen

Het shorttrack is vergelijkbaar met de langebaanschaatsen qua diversiteit in afstanden. Het verschil is echter dat het shorttrack wordt geschaatst op een hele korte oval baan. De schaatsers zie je alsmaar rondjes gaan. Shorttrack is veel meer gericht op tactiek. Wanneer een schaatser de juiste tactiek aanhoudt, kan hij of zij op het laatst nog genoeg energie overhebben om een goeie tijd en positie neer te zetten.

Bij het shorttrack schaatsen is het ook belangrijk om niet te vallen. Bij bijna elke wedstrijd ontstaat er gedrang waardoor er schaatsers kunnen vallen. Het is dan bijna onmogelijk om nog een goede score of eindpositie te behalen. Wanneer je eruit ligt, lig je eruit.

De afstanden in het shorttrackschaatsen zijn als volgt.

De mannen hebben de volgende afstanden in shorttrack:

 • 500 meter
 • 1000 meter
 • 1500 meter
 • 5000 meter

De vrouwen hebben wederom een andere afstand in het shorttrack, namelijk de volgende:

 • 500 meter
 • 1000 meter
 • 1500 meter
 • 3000 meter

De dominantie van Nederland in het langebaanschaatsen

Nederland wint erg veel medailles in het schaatsen op de Olympische Spelen. Dit zijn geen medailles in het kunstschaatsen of ijshockey. Nederland wint wel enkele medailles in het shorttrack. Maar Nederland domineert het klassement in het langebaanschaatsen.

kunstschaatsen op olympische spelen

Het is ongelooflijk maar waar dat een relatief klein land als Nederland zoveel medailles wint en dus zoveel schaatstalent voortbrengt. Deze resultaten zijn met name het gevolg van hoge investeringen in de schaatssport en zeer actieve sportverenigingen die goede opleidingen bieden. Door de juiste begeleiding kunnen talentvolle schaatsers doorgroeien tot de beste ter wereld. Doordat deze schaatscultuur als decennia aan het ontwikkelen is in Nederland, heeft Nederland keuze uit een grote schare aan talentvolle schaatsers die met elkaar concurreren om voor Nederland te mogen schaatsen.

Het is dus niet verrassend dat er 41 van de 43 gouden medailles die Nederland ooit op de Olympische Winterspelen heeft gewonnen, in het langebaanschaatsen zijn. Van de 123 medailles in totaal, waren er 116 in het langebaanschaatsen. Van de sporten tijdens de Olympische Winterspelen, zijn we dus vooral goed in het schaatsen.

Waarom zijn de Nederlanders zo goed? Er zijn nog andere argumenten te bedenken. Om te beginnen zijn de Nederlanders de langste mensen ter wereld. Ze zijn gebouwd voor een sport waar lange benen een voordeel kunnen zijn. Schaatsen is bovendien een zeer populaire nationale sport. In Nederland is schaatsen na voetbal de populairste sport. Hierdoor zijn er professionele teams en de juiste faciliteiten.

Ondanks dat Nederlanders niet naar werk schaatsen (zoals de Amerikaanse commentator Katie Couric achteloos suggereerde), is schaatsen vervlochten in de Nederlandse cultuur. Maar het schaatsen is in Nederland al vroeg geprofessionaliseerd. In de jaren ’90 van de negentiende eeuw is er een speciaal programma opgezet om topschaatsers te ontwikkelen. Vervolgens is zichtbaar dat er professionele teams zijn ontstaan. Dit kun je vergelijken met voetbalteams. Deze teams hebben hun eigen sponsors en schaatsprogramma’s. Al relatief vroeg is het schaatsen in Nederland dus gedecentraliseerd.

Er zijn momenteel in Nederland 8 professionele schaatsteams. Zij trainen rond de 80 fulltime schaatssporters. Sinds deze omdraai in de schaatswereld heeft Nederland een aanzienlijk aantal schaatsmedailles gewonnen tijdens de Olympische Winterspelen.

Er zijn in Nederland rond de 20 lange schaatsbanen. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten zijn er 6. De schaatsbond in Nederland heeft ongeveer 7000 jonge leden. Dit staat echter en schril contrast met de 75.000 jonge leden van de Nederlandse zwembond. De 7000 leden van de schaatsbond worden echter allemaal doorgestuurd naar het langebaanschaatsen. In andere landen worden de talenten juist onderverdeeld in verschillende schaatsdisciplines, zoals langebaanschaatsen, shortrack en ijshockey.

Zoals ook bij andere sporten is te zien (met name sporten in de Olympische Zomerspelen), worden ook Nederlandse schaatsers door andere landen gerekruteerd. In Nederland is de concurrentie tussen talentvolle schaatsers namelijk hoog. De kans is groot dat een schaatser erg veel talent heeft, maar dat het systeem meerdere zeer talentvolle schaatsers voortbrengt. De minder talentvolle schaatsers krijgen dan niet de kans op goede begeleiding en om te schaatsen op internationale wedstrijden.

Een voorbeeld hiervan is Ted Bloemen. Deze schaatser is in Nederland geboren en zijn schaatstalent heeft zich in Nederland ontwikkeld. Hij kreeg door de hoge concurrentie echter niet de kansen om zichzelf door te ontwikkelen. Daarom heeft hij ervoor gekozen om de Canadese nationaliteit aan te nemen. Dit is de nationaliteit van zijn vader. Hij heeft bij de Olympische Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea goud gewonnen op de 5000 meter, voor onze Nederlandse schaatsheld Sven Kramer. Zo kan het ook.

Hopelijk zal de dominantie van Nederland in het langebaanschaatsen nog een aantal decennia aanhouden. Wij Nederlanders kunnen hier namelijk goed van genieten. Wij houden van de schaatssport. Dat is duidelijk. Wij houden van winnen. We vinden het heerlijk dat we in deze sport kunnen domineren, en daarmee overigens hoog eindigen in het algemene medailleklassement tijdens de spelen.