Overzicht: de Nederlandse dominantie in de Adler Arena

Overzicht: de Nederlandse dominantie in de Adler Arena

24 februari 2014 – De acht medailles van Vancouver, plus één. Dat was het doel van chef de mission Maurits Hendriks voor Sotsji. Het bleek een hopeloos bescheiden voornemen. De oogst zou maar liefst drie keer zo hoog zijn als die van de Spelen van 2010. SchaatsUpdate.nl blikt terug op de verschillende afstanden en hoe deze ongekende hoeveelheid eremetaal tot stand kwam.

Zaterdag 8 februari - 5.000 meter mannen

Dat er een Nederlander zou winnen op de 5.000 meter, had men wel verwacht. Ook de naam van die Nederlander had bij voorbaat wel in de gouden plak gegraveerd kunnen worden. Sven Kramer domineerde de afstand volgens plan en klokte een 6.10,76. Jan Blokhuijsen deelde zijn race beter in dan Jorrit Bergsma en snipte het zilver onder de neus van de zwaar teleurgstelde stayer vandaan. De term 'clean sweep' werd geboren.

Medailles: 3
Totaal: 3


Zondag 9 februari - 3.000 meter vrouwen

Gouden plak nummer twee kwam een dag later, dankzij een bekeken race van Ireen Wüst. De 3.000 meter is haar jachtterrein en dat liet ze zien met een 4.00,34. Martina Sablikova en de verrassende Olga Graf vergezelden Wüst op het podium. Annouk van der Weijden, om wie na het kwalificatietoernooi veel te doen was, behaalde haar olympische diploma met een prima vijfde plaats. Antoinette de Jong werd tot haar eigen verdriet slechts zevende.

Medailles: 1
Totaal: 4


Maandag 10 februari - 500 meter mannen

Het eremetaal op de eerste twee afstanden was enigszins verwacht. Op schaatsdag drie was het tijd voor de eerste échte verrassing. Nooit eerder won een Nederlander goud op de 500 meter, maar daar kwam verandering in. Michel Mulder en Jan Smeekens leverden een fenomenaal duel, dat eindigde in een ongekende apotheose. Heel even dacht Smeekens de titel binnen te hebben, maar een gecorrigeerde tijd van Mulder betekende toch een zilveren plak voor de pupil van Jac Orie. Mulder pakte het goud, broer Ronald werd derde. Sweep nummer twee. Stefan Groothuis had een rampdag en eindigde als 38ste na een val.

Medailles: 3
Totaal: 7


Dinsdag 11 februari - 500 meter vrouwen

Bij de dames was de strijd om het goud wat minder spannend. Sang-Hwa Lee won het hele seizoen al alles wat er te winnen viel op de 500 meter en in de Adler Arena was dat niet anders. Olga Fatkulina deed de tent ontploffen met een zilveren plak en Margot Boer kreeg eindelijk wat haar zo toekwam. De Liga-schaatsster behaalde na een oneindigde reeks vierde plaatsen eindelijk een olympische medaille, tot grote vreugde van coaches Marianne Timmer en Gianni Romme. Laurine van Riessen, Lotte van Beek en Marrit Leenstra eindigden als elfde, zestiende en negentiende.

Medailles: 1
Totaal: 8


Woensdag 12 februari - 1.000 meter mannen

Stefan Groothuis kreeg zijn revanche na een waardeloze 500 meter en vloog naar een 1.08,39. Het was genoeg voor een gouden plak en een explosie van vreugde in het kamp van BrandLoyalty en ook voor Groothuis een einde aan een 'vierde plaats-trauma' voor de sprinter. Michel Mulder teerde nog op de 500 meter-vorm en sleepte een derde plek uit het vuur, achter Denny Morrison, die ook een punt zette achter een lange periode zonder ereplaatsen. Koen Verweij en Mark Tuitert werden zesde en tiende.

Medailles: 2
Totaal: 10


Donderdag 13 februari - 1.000 meter vrouwen

Geen olympisch goud op de kilometer bij de vrouwen, maar het medailleklassement werd wel degelijk aangevuld. Achter de Chinese winnares Zhang Hong werden Ireen Wüst en Margot Boer tweede en derde. Het was vooral voor Boer een mooi extraatje, na de bronzen plak op de 500 meter. Lotte van Beek en Marrit Leenstra deden het ook lang niet gek, maar de 1-2 die ze behaalden op het olympisch kwalificatietoernooi, werd niet herhaald. Ze moesten het doen met een vijfde en zesde plaats.

Medailles: 2
Totaal: 12


Zaterdag 15 februari - 1.500 meter mannen

Hoe close kan je het hebben? Koen Verweij verloor het goud op drie duizendsten van een seconde. Samen met de Pool Zbigniew Bródka reed hij een 1.45,00, maar Verweij kwam tekort met de kleinste marge van het hele olympische schaatstoernooi. Het zorgde voor diepe teleurstelling bij de TVM-man, die echter later in het toernooi zijn gram nog wel zou halen. Denny Morrison pakte een tweede plak met brons en Mark Tuitert kon geen gevolg geven aan zijn titel van Vancouver. Hij werd vijfde. Stefan Groothuis en Jan Blokhuijsen, die inviel voor Sven Kramer, werden twaalfde en dertiende.

Medailles: 1
Totaal: 13


Zondag 16 februari - 1.500 meter vrouwen

De Nederlandse dominantie van het olympische schaatstoernooi was nergens zo groot als op de schaatsmijl bij de vrouwen. Vier Nederlandse dames kwamen in actie en aan het einde van de rit bezetten ze de eerste vier posities. Het goud was voor Jorien ter Mors, die al vroeg een kanontijd neerzette, waar niemand meer aan kon tippen. Een balende Ireen Wüst werd tweede, een dolblije Lotte van Beek nam het brons mee. De vierde plaats van Marrit Leenstra deed pijn.

Medailles: 3
Totaal: 16


Dinsdag 18 februari - 10.000 meter mannen

Misschien wel de grootste stunt van het schaatstoernooi. Jorrit Bergsma troefde Sven Kramer spactaculair af met een wereldrecord op een laaglandbaan. Kramer klaagde over een pijnlijke rug en gaf 4,5 seconde toe op de man van BAM. Bob de Jong haalde een historische derde plaats en pakte zo zijn vierde olympische medaille. Coach Jillert Anema maakte zich vervolgens onsterfelijk op de Amerikaanse zender NBC, met een buitengewoon triomfantelijk interview.

Medailles: 3
Totaal: 19


Woensdag 19 februari - 5.000 meter vrouwen

Martina Sablikova prolongeerde haar olympische titel na een fraai duel met Ireen Wüst, die opnieuw genoegen moest nemen met een zilveren plak. Het brons was voor Carien Kleibeuker, die voorafgaand aan haar race zo nerveus was, dat ze haar tranen niet kon bedwingen. Het resulteerde wél in een vlakke race en een bronzen plak. Yvonne Nauta werd, balend, zesde. Ze kreeg geen genoegdoening na het zo controversieel verlopen OKT.

Medailles: 2
Totaal: 21


Zaterdag 22 februari - ploegenachtervolging mannen

Tegen het einde van het olympisch schaatstoernooi moest nog even iets rechtgezet worden. Nederland stelde tot nu toe altijd teleur op de olympische ploegenachtervolging en dat moest anders. En dus pakten Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen een overtuigende gouden medaille, voor de Zuid-Koreanen en de Polen.

Medailles: 1
Totaal: 22


Zaterdag 22 februari - ploegenachtervolging vrouwen

En om het toernooi maar helemaal in stijl af te ronden, herhaalden de vrouwen dat kunstje niet veel later. Ireen Wüst, Lotte van Beek, Jorien ter Mors en actieve reserve Marrit Leenstra waren onklopbaar op de ploegenachtervolging en behaalden de laatste gouden medaille die in de Adler Arena werd vergeven. Polen werd tweede, Rusland eindigde als derde.

Medailles: 1
Totaal: 23


Het olympische schaatstoernooi leverde maar liefst 23 plakken op. Acht ervan waren goud, zeven waren zilver en acht waren brons. Sjinkie Knegt zorgde er met een bronzen shorttrackmedaille voor dat het totaal van de Nederlandse afvaardiging kwam op een ongeëvenaarde 24 plakken. Vancouver plus één werd Vancouver keer drie. 

gerelateerd

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. dinsdag 1 augustus 2017

 2. 22:35

  Video: Noor wil het schaatsen in eigen land te redden met lied

  De piek van het Noorse schaatsen ligt verstopt ergens in een ver verleden. Dit tot onvrede van Kristian Vårvik. De schaatser…

 3. maandag 17 juli 2017

 4. Lotto-Jumbo strikt nieuwe sponsor: "Fantastisch nieuws" 13:32

  Lotto-Jumbo strikt nieuwe sponsor: "Fantastisch nieuws"

  Team LottoNL-Jumbo heeft de samenwerking met een belangrijke sponsor wereldkundig gemaakt. De ploeg van blikvanger Sven Kramer…

 5. dinsdag 11 juli 2017

 6. Kramer ligt op schema ondanks sleutelbeenbreuk 15:06

  Kramer ligt op schema ondanks sleutelbeenbreuk

  Sven Kramer brak in april zijn sleutelbeen, maar is intussen naar eigen zeggen weer op de juiste weg. De Fries is deze zomer…

 7. vrijdag 23 juni 2017

 8. KPN sprak al met Kramer: "Natuurlijk is die vraag gesteld" 13:19

  KPN sprak al met Kramer: "Natuurlijk is die vraag gesteld"

  KPN hoopt na de Olympische Spelen en eigen ploeg te starten en zet daarbij hoog in. Team LottoNL-Jumbo boegbeeld Sven Kramer…

 9. KPN overweegt sterk om na Spelen eigen ploeg te beginnen 09:11

  KPN overweegt sterk om na Spelen eigen ploeg te beginnen

  KPN is nu vooral nog de hoofdsponsor van KNSB, maar na de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang zouden ze wel eens een…

 10. vrijdag 16 juni 2017

 11. Piet Geurts aangesteld als directeur-bestuurder KNSB 11:30

  Piet Geurts aangesteld als directeur-bestuurder KNSB

  De KNSB heeft Piet Geurts aangewezen als nieuwe tijdelijke directeur-bestuurder. De 57-jarige Apeldoorner volgt Theo Fledderus…

 12. donderdag 8 juni 2017

 13. Ritsma als trainer van gewest Fryslân terug op ijsbaan 11:27

  Ritsma als trainer van gewest Fryslân terug op ijsbaan

  Rintje Ritsma haalt zijn schaatsen weer uit het vet. De viervoudig wereldkampioen allround wordt trainer van het gewest…

 14. woensdag 7 juni 2017

 15. Verweij onder vleugels Poltavets naar Russische ploeg 22:52

  Verweij onder vleugels Poltavets naar Russische ploeg

  Koen Verweij voegt zich bij de Russische schaatskernploeg. De schaatser wil weer samenwerken met coach Kosta Poltavets. Het gaat…

 16. zondag 4 juni 2017

 17. Nederland organiseert EK afstanden in 2020 13:46

  Nederland organiseert EK afstanden in 2020

  De Europese kampioenschappen afstanden van 2020 worden georganiseerd door Nederland. Eerder kreeg de KNSB voor 2018 en 2019 al…

 18. donderdag 1 juni 2017

 19. Wopkje Hutting-Kooistra op 92-jarige leeftijd overleden 11:36

  Wopkje Hutting-Kooistra op 92-jarige leeftijd overleden

  Wopkje Hutting-Kooistra is afgelopen dinsdag in Leeuwarden overleden. De Friezin, van wie Jorrit Bergsma een achterneef is, kwam…

 20. Blokhuijsen loopt enkelblessure op tijdens trainingskamp 10:35

  Blokhuijsen loopt enkelblessure op tijdens trainingskamp

  Jan Blokhuijsen zit de komende weken in het gips. De schaatser van Team Justlease.nl heeft aan het einde van een trainingskamp…

 21. dinsdag 23 mei 2017

 22. Swings vindt nieuwe ploeg in aanloop naar OS 11:14

  Swings vindt nieuwe ploeg in aanloop naar OS

  Bart Swings sluit in voorbereiding op de Olympische Spelen aan bij de Noorse schaatsploeg, dat meldt de Belgische…

 23. zaterdag 20 mei 2017

 24. Groen licht van ledenraad: KNSB mag bezuinigen 21:42

  Groen licht van ledenraad: KNSB mag bezuinigen

  De KNSB mag haar bezuinigingsplannen doorvoeren om financieel gezien overeind te blijven. De ledenraad heeft zaterdag bij een…

 25. zaterdag 13 mei 2017

 26. Weer onrust: KNSB vraagt om solidariteitsbijdrage 23:17

  Weer onrust: KNSB vraagt om solidariteitsbijdrage

  Het dreigt weer onrustig te worden in de schaatswereld. Uit een rapport dat is uitgelekt naar De Telegraaf blijkt dat de KNSB…

 27. woensdag 10 mei 2017

 28. Zonnige voorbereidingen schaatsers op Winterspelen 18:04

  Zonnige voorbereidingen schaatsers op Winterspelen

  Terwijl de zomer nog moet beginnen, zijn de schaatsers al bezig met de komende winter. Traditiegetrouw starten schaatsploegen…

 29. maandag 8 mei 2017

 30. Blessure Kramer valt mee: "Maar dit heb je liever niet" 11:59

  Blessure Kramer valt mee: "Maar dit heb je liever niet"

  De blessure van Sven Kramer, die hij een week geleden opliep in de PWZ Zuidenveldtour, lijkt mee te vallen. "Het gaat naar…

 31. vrijdag 5 mei 2017

 32. Bekkering gaat nog een jaar door en start nieuwe ploeg 15:22

  Bekkering gaat nog een jaar door en start nieuwe ploeg

  Daniëlle Bekkering start het nieuwe schaatseizoen met een nieuwe ploeg: Team 17/18. Hiermee bevestigt de 40-jarige Groningse…

 33. Janneke Ensing sluit aan bij ploeg Daniëlle Bekkering 13:31

  Janneke Ensing sluit aan bij ploeg Daniëlle Bekkering

  Janneke Ensing heeft voor het seizoen 2017/2018 een nieuwe ploeg gevonden. Ze gaat rijden voor Team 17/18 van Daniëlle…

 34. woensdag 3 mei 2017

 35. Nauta breekt been op meerdere plekken tijdens training 22:05

  Nauta breekt been op meerdere plekken tijdens training

  Yvonne Nauta heeft woensdagmiddag tijdens een training haar been op meerdere plaatsen gebroken. Ze kwam bij het maken van…

 36. Bøkko vecht zich een weg terug: "Hij kan het nog" 12:23

  Bøkko vecht zich een weg terug: "Hij kan het nog"

  Håvard Bøkko is een typische Noor. Hij houdt van jagen, natuur en fietsen. Opvallend genoeg noemt hij op zijn eigen social…

 37. maandag 1 mei 2017

 38. Team Lasaulec lijft veelvraat Lollobrigida in 17:41

  Team Lasaulec lijft veelvraat Lollobrigida in

  Francesca Lollobrigida schaatst komend seizoen voor Team Lasaulec. Dat maakte de ploeg vanmiddag bekend op haar facebookpagina.…

 39. zaterdag 29 april 2017

 40. Kramer breekt linker sleutelbeen bij val in wielerkoers 19:52

  Kramer breekt linker sleutelbeen bij val in wielerkoers

  Sven Kramer heeft zijn linker sleutelbeen gebroken na een valpartij tijdens een wielerkoers in Drenthe. In de finale van PWZ…

 41. maandag 24 april 2017

 42. KNSB gaat in beroep tegen het vrijspreken van Van Beek 19:28

  KNSB gaat in beroep tegen het vrijspreken van Van Beek

  Marathonschaatser Thom van Beek werd maandag vrijgesproken door de tuchtcommissie. De KNSB en de Nederlandse Dopingauthoriteit…

 43. Coach Kuipers gaat aan de slag bij iSkate 13:58

  Coach Kuipers gaat aan de slag bij iSkate

  Simon Kuipers (hier op archiefbeeld) gaat als trainer aan de slag bij iSkate. De voormalig specialist op de 1.000 en 1.500 meter…

 44. Thom van Beek vrijgesproken van dopinggebruik 10:48

  Thom van Beek vrijgesproken van dopinggebruik

  Thom van Beek is door de tuchtcommissie van de KNSB vrijgesproken van EPO-gebruik. Van Beek leverde een positieve EPO-plas af in…

 45. woensdag 12 april 2017

 46. Ook Achtereekte naar LottoNL-Jumbo, De Neeling verlengt 12:42

  Ook Achtereekte naar LottoNL-Jumbo, De Neeling verlengt

  De schaatsploeg van LottoNL-Jumbo voor het komende seizoen is rond, zo meldt het team op haar officiële website. Carlijn…

 47. dinsdag 11 april 2017

 48. Michel Mulder bij Team Plantina weer herenigd met broer 21:27

  Michel Mulder bij Team Plantina weer herenigd met broer

  Michel Mulder maakt de overstap naar Team Plantina. Daar zal hij weer ploeggenoot worden van zijn tweelingbroer Ronald Mulder.…

 49. maandag 10 april 2017

 50. Elfstedentocht ook in de toekomst te zien bij NOS 14:52

  Elfstedentocht ook in de toekomst te zien bij NOS

  Mocht er een Elfstedentoch georganiseerd worden, dan zendt de NOS het evenement live uit. De NOS en de Koninklijke Vereniging de…

 51. vrijdag 7 april 2017

 52. Nauta verruilt gewest Friesland voor LottoNL-Jumbo 10:19

  Nauta verruilt gewest Friesland voor LottoNL-Jumbo

  LottoNL-Jumbo kan komend seizoen beschikken over de diensten van Yvonne Nauta. De 26-jarige uit het Friese Uitwellingerga heeft…

 53. zaterdag 1 april 2017

 54. Zware opgave voor Joling: "Bij grote ploegen is geen ruimte" 12:21

  Zware opgave voor Joling: "Bij grote ploegen is geen ruimte"

  Topsport is hard, zo ondervond Marije Joling vrijdag aan den lijve. Haar ploeg Team Victorie kon geen nieuwe sponsor vinden en…

 55. vrijdag 31 maart 2017

 56. Team Victorie vindt geen hoofdsponsor en trekt stekker eruit 16:36

  Team Victorie vindt geen hoofdsponsor en trekt stekker eruit

  Team Victorie heeft besloten om de stekker uit de ploeg te trekken. Dat besluit werd genomen omdat het team er niet in slaagde…

 57. dinsdag 28 maart 2017

 58. Smeekens blijft bij LottoNL-Jumbo, geen plek voor Contin 11:43

  Smeekens blijft bij LottoNL-Jumbo, geen plek voor Contin

  De kogel is door de kerk: Jan Smeekens, wereldkampioen op de 500 meter, heeft officieel bijgetekend bij de ploeg van Jac Orie.…

 59. dinsdag 14 maart 2017

 60. Nederlandse ISU-preses: "Meer nationaliteiten op het podium" 10:44

  Nederlandse ISU-preses: "Meer nationaliteiten op het podium"

  Elf van de achttien dit seizoen uitgedeelde wereldtitels gingen naar Nederlanders. Een prachtig resultaat natuurlijk voor ons…

 61. Kramer weet nog niet of hij de 1.500 meter wil rijden op OS 10:06

  Kramer weet nog niet of hij de 1.500 meter wil rijden op OS

  Op de Olympische Spelen van Sotchi liet Sven Kramer de 1.500 meter nog lopen. De schaatser focuste zich liever op de lange…

 62. zondag 12 maart 2017

 63. Ter Mors valt in relayfinale: "Ik ben er goed zuur van" 20:44

  Ter Mors valt in relayfinale: "Ik ben er goed zuur van"

  Jorien ter Mors deed geen moeite om haar teleurstelling te verbergen na de aflossing op de WK shorttrack in Rotterdam. Nederland…

 64. Knegt: "Op de 1.000 meter had ik beter moeten presteren" 20:38

  Knegt: "Op de 1.000 meter had ik beter moeten presteren"

  Sjinkie Knegt streed dit weekend in Rotterdam voor zijn tweede wereldtitel, maar moest genoegen nemen met zilver. De Fries…

 65. Fenomenale Knegt maakt Oranje kampioen op aflossing 17:32

  Fenomenale Knegt maakt Oranje kampioen op aflossing

  Aan de hand van een weergaloze Sjinkie Knegt heeft Nederland de WK shorttrack in Rotterdam afgesloten met een gouden medaille op…

 66. Knegt wint superfinale en grijpt zilver in Rotterdam 17:07

  Knegt wint superfinale en grijpt zilver in Rotterdam

  Zilver voor Sjinkie Knegt op de WK shorttrack in Rotterdam. De wereldkampioen van 2015 won zondag in Ahoy de superfinale over…

 67. Elise Christie schrijft historie in Rotterdam met wereldtitel 16:46

  Elise Christie schrijft historie in Rotterdam met wereldtitel

  Voor het eerst in de geschiedenis is een Europeaanse wereldkampioene shorttrack geworden. Elise Christie begon zondag in…

 68. Ntab: "Wist dat ik er redelijk voor stond, maar winnen?" 16:26

  Ntab: "Wist dat ik er redelijk voor stond, maar winnen?"

  Omdat zijn concurrent Ruslan Murashov niet echt thuis gaf in Stavanger in het slotweekend van het World Cup-seizoen en hij zelf…

 69. Nuis gelukkig: "Ik heb alles gewonnen wat ik wilde winnen" 16:20

  Nuis gelukkig: "Ik heb alles gewonnen wat ik wilde winnen"

  Nadat hij zaterdag bij de wereldbekerfinale in Stavanger met een overwinning al de eindzege veiligstelde op de 1.000 meter…

 70. Schulting pakt brons na diskwalificatie Choi Min-jeong 16:10

  Schulting pakt brons na diskwalificatie Choi Min-jeong

  Suzanne Schulting heeft een bronzen medaille veroverd op de 1.000 meter bij de WK shorttrack in Rotterdam. De 19-jarige kwam…

 71. Dames bereiken eindstrijd op 1.000 meter, heren niet 15:50

  Dames bereiken eindstrijd op 1.000 meter, heren niet

  Rianne de Vries en Suzanne Schulting hebben zich op de WK shorttrack in Rotterdam geplaatst voor de finale op de 1.000 meter.…

 72. Knegt vroegtijdig uitgeschakeld, andere Nederlanders wel door 15:13

  Knegt vroegtijdig uitgeschakeld, andere Nederlanders wel door

  Op het wereldkampioenschap shorttrack is Sjinkie Knegt al in de kwartfinale uitgeschakeld op de duizend meter. De Nederlander…

 73. Lee troeft Bergsma af en geeft wereldbeker extra glans 15:00

  Lee troeft Bergsma af en geeft wereldbeker extra glans

  Seung-Hoon Lee heeft ook de laatste wereldbeker massastart bij de mannen gewonnen. De Zuid-Koreaan had al een bijna…

 74. Schouten wint laatste massastart, WB-eindzege voor Kim 14:38

  Schouten wint laatste massastart, WB-eindzege voor Kim

  De laatste wereldbeker massastart bij de vrouwen is gewonnen door Irene Schouten. De Nederlandse won in een groepssprint…

 75. Vrouwen en heren winnen laatste wereldbeker teamsprint 14:01

  Vrouwen en heren winnen laatste wereldbeker teamsprint

  Het nieuwe onderdeel op de wereldbeker in dit seizoen was de teamsprint. Tot dusver wisten zowel bij de mannen als de vrouwen de…

 76. Nuis vernedert Yuskov tijdens beslissende finale wereldbeker 13:21

  Nuis vernedert Yuskov tijdens beslissende finale wereldbeker

  Het duel tussen Kjeld Nuis en Denis Yuskov op de 1.500 meter is beslist in het voordeel van de Nederlander. Nuis vernederde de…

 77. Imponerende Bergsma pakt ook de wereldbeker op de 1.500 12:56

  Imponerende Bergsma pakt ook de wereldbeker op de 1.500

  Marrit Leenstra is er niet in geslaagd om het algemeen klassement op de wereldbeker over 1.500 meter te winnen. In een…

 78. Ntab wint WB-klassement 500 meter na nieuwe zege 12:18

  Ntab wint WB-klassement 500 meter na nieuwe zege

  Dai Dai Ntab heeft ook de tweede omloop over vijfhonderd meter in Stavanger gewonnen. De Nederlander grijpt daarom ook de…

Meer nieuws